Vegetacija

Cilj ekstenzivnog ozelenjivanja je postići prirodnu vegetaciju koja zahtijeva minimalno održavanje. Biljke moraju biti otporne na mraz i sušu, te sposobne opstati i onda kada su dostupni tek ograničeni nutrijenti. Različite vrste seduma su se pokazale osobito prikladnima. One se mogu kombinirati sa biljkama kako bi nastale biljne zajednice seduma. Intenzivno ozelenjivanje ostavlja puno više prostora u pogledu izbora bilja. Dokle god je vegetacijski sloj dovoljno duboko, te je osigurano dovoljno vode i nutrijenata, uvjeti za rast biljaka na krovu mogu biti gotovo jednako dobri kao i na razini tla.

Dobro je znati...

Tko ga je izmislio...?

Ozelenjivanje krovova kao ideja nije ni novo, niti je tradicionalno njemačko. Ipak, njemački istraživači i dizajneri su proteklih 50 godina nedvojbeno bili predvodnici na području ozelenjivanja krovova.

Babilonski viseći vrtovi iz 6. stoljeća smatraju se jednim od sedam svjetskih čuda, te se često spominju kao preteča zelenog krova. U drevnoj Ateni i Rimu su također krovni vrtovi postavljani i intenzivno se koristili na tradicionalnim ravnim krovovima.

Na Islandu i u Norveškoj zeleni krovovi postoje stoljećima - u tim zemljama ljudi koriste prednosti izolacijskog učinka trske i treseta.
(Izvor: Goethe Institut)