Slojevi sustava

Temperatura, vlaga, mehanički i utjecaji iz okoliša - kako bi se učinkovito zaštitio krov, hidroizolacija se postavlja u nekoliko slojeva, od kojih svaki ima različitu funkciju:

Podloga

Podloga ravnog krova pokriva vrh građevine i funkcionira kao nosivi element za slojeve opisane u nastavku. Ovisno o metodi gradnje, podloga se može sastojati od armiranog betona, porastog betona, trapeznog lima ili drveta.

Temeljni premaz

Ovisno o krovnoj konstrukciji hladna tekuća bitumenska otopina ili bitumenska emulzija se nanosi na podlogu kao temeljni premaz. To veže prašinu i tako osigurava prianjanje između podloge i strukturnih slojeva iznad. Burkolit V temeljni premaz i idealni sastav za gotovo sve podloge.

Razdjelni sloj

Postoje neke podloge na kojima nije moguće ili dopušteno izravno nanositi krovne materijale. Posebno kod drvene podloge treba uzeti u obzir važne sigurnosne aspekte: pogodni razdjelni sloj je dodatno potreban kako bi se zaštitilo drvo od plamena i nadoknadili mehanički pritisci koji se prenose. BauderFLEX TA 600 razdjelna membrana je idealna za tu namjenu - i kod novogradnje i u projektima sanacije. Njezina svojstva su velika elastičnost i mehanička čvrstoća. Također je posebno isplativa budući da velika duljina rola skraćuje vrijeme postavljanja.

Parna brana

Kako bi se spriječilo prodiranje vlage u građevinske komponente, parna brana mora iznutra pouzdano spriječiti svaku difuziju vlage. BauderTHERM DS 1 DUO i BauderTHERM DS 2 brzo zavarujuće membrane su pouzdane i štede vrijeme. Njihove termalne trake s aktivirajućim samoljepljivim bitumenom znatno skraćuju vrijeme postavljanja i omogućavaju da se toplinska izolacija postavi brže i bez dodatnog ljepila.

Kod trapeznog lima, metalne i drvene podloge, hladne samoljepljive parne brane BauderTEC KSD DUO i BauderTEC DBR djeluju vrhunski kao parna brana smanjenog utjecaja vatre, postavljanje je brzo i ne zahtijeva brener.

Sloj toplinske izolacije

Sloj panela toplinske izolacije drži sobnu temperaturu konstantnom i smanjuje gubitak topline zimi. Tvrda poliuretanska (PIR) pjena je najučinkovitiji konvencionalni izolacijski materijal, pa čak i tanki sloj pruža izvrsne performanse: BauderPIR FA (toplinska provodljivost 024), BauderPIR M (toplinska provodljivost 028 i 030) i BauderPIR T (toplinska provodljivost 030) izolacijski paneli s ili bez prevlake.

Prvi sloj krovne hidroizolacije

Dugotrajna i pouzdana hidroizolacija je zajamčena sa robusnim BauderFLEX zavarujućom elastomernom bitumenskom membranom ili sa BauderTHERM UL 50, kojeg je lako i brzo postaviti. Oba ova proizvoda mogu izdržati ekstremne stresove zahvaljujući svojim odličnim svojstvima savitljivosti na hladnoći i visokoj otpornosti na toplinu, te nastaviti pružati pouzdanu zaštitu tijekom desetljeća. Ako je prvi sloj postavljen na podlogu koja je toplinski osjetljiva, kao što su EPS izolacijski panel, spajanje varenjem nije opcija. U tom slučaju hladna samoljepiva hidroizolacijska membrana kao što je BauderTEC KSA DUO ili BauderTEC KSA savršeno je rješenje.

Pokrovni sloj

Pokrovni sloj predstavlja najgornji hidroizolacijski sloj, i kao takav mora izdržati vjetar i vremenske uvjete. Njegova kvaliteta je od vitalne važnosti za vijek trajanja krova. BauderKARAT je naš najbolji proizvod, a njegova izvrsna postojanost uvelike nadmašuje DIN zahtjeve. Pokrovni sloj Baukubit K5K također kombinira visoku kvalitetu uz brzo postavljanje. Tamo gdje zahtjevi zaštite od požara isključuju uporabu varenja, BauderTEC KSO SN je pravi izbor.

Kod ozelenjivanja krova treba koristiti posebnu bitumensku membranu za varenje otpornu na korijenje, BauderPLANT E.

Osobito na laganim krovnim konstrukcijama, sintetičke krovne membrane predstavljaju istinsku alternativu hidroizolaciji s bitumenskih membranama. Što je najznačajnije, kod BauderTHERMOPLAN FPO hidroizolacijskog sustava, koji je također otporan na korijenje, nema zamjerki glede kvalitete, trajnosti i jednostavnosti postavljanja.

Korisni i zaštitni sloj

Pored strukturnih zahtjeva, vlasnik nekretnine može odlučiti kako iskoristiti površinu krova. Zeleni krov će unaprijediti zgradu vizualno, ekološki i strukturno, stoga ovu priliku treba iskoristiti kad god je to moguće. Područja koja se mogu koristiti na različite načine mogu se učiniti dostupnim popločavanjem. I ozelenjivanje i popločavanje također pružaju hidroizolacijskim slojevima dodatnu zaštitu od topline, hladnoće i UV zračenja.
Primjer: Dvoslojni bitumenski hidroizolacijski sustav na betonskoj podlozi:
  1. Pokrovni sloj BauderKARAT

  2. Prvi sloj hidroizolacije BauderTHERM UL

  3. Toplinska izolacija BauderPIR T toplinska izolacija u padu

  4. Parna brana BauderTHERM DS2

  5. Temeljni premaz Burkolit V


Primjer: Jednoslojni FPO hidroizolacijski sustav, mehanički učvršćen na trapezni lim (npr. industrijska laka krovna konstrukcija prema DIN 18234):
  1. Pokrovni sloj BauderTHERMOPLAN-T

  2. Toplinska izolacija BauderPIR FA

  3. Parna brana BauderTEC DBR